Zahusťovadlá 

Na zahusťovanie krémov, šľahačiek a rôznych plniek ako aj na zaliatieovocia sa používajú  rôzne prípravky. My si popíšeme 3 z nich :
Agar – agar je zahusťovadlo rastlinného pôvodu. Vyrába sa z morských rias. Látka agar  má neutrálnu chuť, svetlú farbu a je bez kalórií.Obsahuje minerálne látky, vápnik, železo a jód. Používa sa ako želírovací prostriedok najmä pri výrobe sladkých dezertov.

Príprava agaru: Na jeden liter vody  dáme 200  gramov cukru, dáme variť, a privedieme roztok do varu. Potom roztok agaru a vody zoberieme zo sporáka a môžeme pridať šťavu z kompóta cca 200ml. Ak nemáme šťavu z kompóta, pridáme citrónovú šťavu a podľa chuti ešte cukor. Pozor citrón, prípadne kyselinu citrónovú môžeme pridávať až potom, keď sme roztok priviedli do bodu varu a stiahli sme ho zo sporáka. Ak by sme tieto ingrediencie pridali skôr roztok by nám nezhustol. Takto pripraveným roztokom zalievame prípadne zatierame ovocie. Agar tuhne pomerne pri vysokej teplote cca 45 až 50 stupňov, preto s ním treba pracovať rýchlo.
Maizena je zahusťovadlo rastlinného pôvodu. Je to škrob vyrobený z kukurice. Vzhľadom k tomu, že kukurica býva často geneticky modifikovaná, odporúčame maizenu používať v BIO kvalite. Maizenou – kukuričným škrobom sa zahusťujú pudingy a vyrábajú sa z nej krémy. Dá sa použiť aj na zalievanie ovocia, ale roztok býva kalný – nepriehľadný. Výborne sa s maizenou v domácích podmienkach zahusťuje mrazené  a kompótové ovocie.
Želatina je želírovací a zahusťovací prípravok živočišného pôvodu. Želatína je obľubený prostriedok na zahusťovanie, pretože sa s ňou veľmi dobre pracuje. Tuhne pri nízkej teplote cca 30 stupňov celzia. Vyrába sa z kostí, koží a chrupaviek zvierat.Vzhľadom na neetický chov zvierat považujeme používanie želatíny za nevhodný nielen pri výrobe zákuskov, ale celkovo pri výrobe akýchkoľvek výrobkoch. V našich výrobkoch želatínu nenájdete, preto sú všetky vhodné pre vegetariánov.

Na stužovanie šľahačky používame BIO vegánsky stužovač z rastlinných škrobov od firmy BIO VEGAN.